Fotocredit:

Våre hovedsaker

Det gode grønne samfunnet som MDG jobber for, er et samfunn hvor alle lever gode trygge liv, i alle livets faser. Det gode grønne liv skal ikke leve på bekostning av våre barn og barnebarns muligheter for å ha en levende og intakt natur. Det gode grønne liv skal ta hensyn til at neste generasjon skal ha like gode, eller bedre muligheter til å leve gode trygge liv. 

Gode grønne lokalsamfunn betyr at man skal ha tilgang til ren mat, ren luft, ren natur – rett og slett sunne lokalmiljø, som skaper god helse og trivsel. Det skal være lett, og billig å leve miljøvennlig.

juli 7, 2023

HVA VIL DE GRØNNE MED STJØRDAL? 

VI JOBBER FOR AT STJØRDAL SKAL VISE VEI I OMSTILLINGEN TIL ET SAMFUNN SOM LEVER I BALANSE MED NATUREN, SAMTIDIG SOM VI TAR VARE PÅ ALLE INNBYGGERE  I ALLE LIVETS FASER. NÅR VI TAR VARE PÅ MENNESKER OG NATUR, OG OVERLATER KOMMUNEN VÅR I BEDRE STAND ENN DA VI OVERTOK DEN

 – DA GIR VI FRAMTIDENS GENERASJONER HÅP. 

 

Hva er det gode grønne liv ?

 

Det gode grønne samfunnet som MDG jobber for, er et samfunn hvor alle lever gode trygge liv, i alle livets faser. Det gode grønne liv skal ikke leve på bekostning av våre barn og barnebarns muligheter for å ha en levende og intakt natur. Det gode grønne liv skal ta hensyn til at neste generasjon skal ha like gode, eller bedre muligheter til å leve gode trygge liv. 

Gode grønne lokalsamfunn betyr at man skal ha tilgang til ren mat, ren luft, ren natur – rett og slett sunne lokalmiljø, som skaper god helse og trivsel. Det skal være lett, og billig å leve miljøvennlig.

Et godt grønt samfunn betyr også at vi tar vare på alt liv i naturen, naturen og alt som lever i naturen har egenverdi, og det er vår generasjon sin oppgave, å sørge for at naturen overleveres til neste generasjon i bedre stand – enn tilstanden som er i naturen i dag. 

Solidaritet med dyra er viktig for et grønt samfunn. Vi må ta bedre vare på de ville dyra, men også de dyra vi selv har som husdyr. 

 

MDG jobber for det gode grønne liv i Stjørdal 

 

Norge er det landet i verden med lavest selvbergingsgrad. Dette i en tid med stadig mer internasjonal uro, med krig på det europeiske kontinent, og en stadig mer alvorlig klima og naturkrise. 

 

Verden, Norge og Trøndelag har nå 7 år (fra 2023) på seg til å bli et lavutslippssamfunn. Norge og Trøndelag er en klimasinke, vi er ikke i nærheten av å nå våre mål om klimakutt. Her trenger vi en ny grønn kurs for Trøndelag og Stjørdal, hvor kriseforståelsen er tilstede, vi trenger en plan som skal følges måned for måned, som en plan som sørger at vi som samfunn klarer å mer enn halvere våre klimautslipp fram mot 2030. 

 

Når det gjelder naturkrisen, er kriseforståelsen svak hos de grå partiene nasjonalt og lokalt. Vi i MDG ønsker at vi skal ha lokale naturregnskap, som gir oss en oversikt over hvor mye natur bygger vi ned kvartal for kvartal, år for år. Målsettingen må være at naturen skal gå i arv – Trøndelag og Stjørdal som samfunn må slutte å bygge ned natur, og vi skal ha mer natur ikke mindre. Vi har ikke mer natur å bygge ned, om våre barn og barnebarn skal kunne høste godt av naturens viktige funksjoner og tjenester. Samt naturen har en egenverdi, alt liv i naturen har en egenverdi, og Stjørdal som samfunn kan ikke bidra til at stadig flere arter utryddes fra naturen. 

 

Trøndelag og Stjørdal har alle forutsetninger til å gi verden håp. Vi kan vise verden at det er mulig å ta vare på både mennesker, natur, klima og dyra – samtidig som man som samfunn ivaretar både velferden og tryggheten. 

Det grønne skiftet vil gi ny giv for distriktene 

 

Det grønne skiftet vil gi ny giv for distriktene. Det grønne skiftet vil i hovedsak skje i distriktene hvor ressursene ligger, og ikke i de største bysentrene. 

 

Den omstillingen vi skal igjennom mot 2030, mot et lavutslippssamfunn, og mot et samfunn som er mer miljøvennlig, så vil distriktene spille en nøkkelrolle. 

 

Skal Trøndelag og Stjørdal som samfunn nå sine samfunnsmål, enten det gjelder ift natur, klima eller økt selvbergingsgrad, så det i distriktene at omstillingen i hovedsak vil finne sted. 

 

Den grønne omstillingen er et kinderegg for distriktene. NIBIO har uttalt at i dag så er det omkring 130 000 årsverk innen bionæringene, som er landbruk, skogbruk og havbruk. NIBIO sier også at potensialet er 2 til 3 ganger dette tallet. Derfor ønsker MDG for å satse på distriktene og i årene som kommer. Mer variert og lokal matproduksjon er en sentral del i denne omstillinga vi skal igjennom de kommende åra. 

 

VÅRE VIKTIGSTE POLITIKKOMRÅDER 

 

KLIMA / Stjørdal må vise vei i klimaomstillinga 

 

Med MDG sin politikk vil vi sørge for at Trøndelag og Stjørdal som samfunn når sine samfunnsmål om å bli et lavutslippssamfunn i 2030, samtidig som vi ivaretar tryggheten og velferden til deg som innbygger. 

 

De grønne i Stjørdal vil: 

 

  • ha en rettferdig klimaomstilling der alle er med
  • fremme klimaomstillingen i skogbruket, jordbruket
  • belønne folk som velger sykkel og gange, og de som velger elbil 
  • jobbe for at vi forbruker mindre – mindre bruk og kast – mer gjenbruk og reparasjon 

 

NATUR / Ikke mindre natur i Stjørdal

 

Med MDG sin politikk vil Trøndelag og Stjørdal få mer natur, ikke mindre natur. Idag bygger vi som samfunn ned den trønderske naturen dag for dag, med motorveier, nye hyttefelt, landbasert vindindustri, landbasert oppdrett og stadig nye næringsområder i sårbar natur. Denne utviklingen ønsker MDG å snu. Trøndelag og Stjørdal har allerede mistet for nye natur. 

 

De grønne i Stjørdal vil: 

 

  • ta bedre vare på Stjørdalselva, og andre vassdrag i vår kommune
  • stanse tapet av matjord, kulturlandskap og urørt natur
  • restaurere ødelagt natur og prioritere truede arter
  • jobbe for at vi får på plass et naturregnskap og et naturbudsjett for kommunen vår 

 

NÆRINGSLIV/ Et framtidsrettet grønt næringsliv

 

MDG ønsker et reelt grønt skifte i trøndersk næringsliv. Vi ønsker å heie på grønne grundere, som lager løsninger på klima og natur utfordringene – samtidig som de lager framtidsrettede grønne jobber. 

 

De grønne i Stjørdal vil: 

 

  • øke andelen økologisk matproduksjon 
  • skape flere grønne jobber innen jordbruk og skogbruk 
  • belønne grønne grundere med gode støtteordninger i en tidligfase
  • jobbe for at Værnes flyplass ligger helt fremst i satsningen på elfly 
  • legge til rette for grønnere arbeidsdag

 

OPPVEKST / mindre prestasjonsjag – mer personlig utvikling 

 

MDG ønsker å få mindre prestasjonsjag i skolen. Vi ønsker mindre lekser for elevene. Vi ønsker å tilrettelegge for mer personlig utvikling enn hva dagens skole tilrettelegger for. MDG ønsker en fellesskole hvor skeive elever blir tatt bedre vare på i hele fylket. 

 

De grønne i Stjørdal vil: 

  • jobbe for mer og flere praktiske fag inn i skolen 
  • jobbe for at elevene skal få mindre lekser
  • jobbe for en lokal skole som er mindre testorientert 
  • ha en skole som bedre tilrettelagt for personlig vekst, slik at elevene blir enda bedre rustet til livets utfordringer 
  • få flere naturbarnehager i kommunen vår 
  • få videreutviklet fritidstilbudet for ungdom

 

BEREDSKAP / vi må bedre den lokale beredskapen  

 

MDG ønsker en storstilt satsing på lokalt beredskap i Trøndelag. I den tid vi lever i ser vi at storsamfunnet over flere tiår har bygd ned totalforsvaret og den lokale beredskapen. Dette ønsker MDG å snu. Vi trenger å styrke samfunnsberedskapen på alle områder. God samfunnssikkerhet uten å satse storstilt på lokal beredskap er ikke mulig. 

 

De grønne i Stjørdal vil  

  • ha flere lokale kornlagre i Stjørdal (18 mnd kornlagre)
  • ha bedre beredskap ved større skogbranner 
  • ha flere lokale lagre av mat og medisiner 
  • ha en bedre selvbergings grad, slik at Trøndelag har enda bedre forutsetninger for å sikre egen befolkning mat, ved større kriser internasjonalt
  • styrke forsvaret i Trøndelag, spesielt heimevernet og kystforsvaret 
  • styrke sivilforsvaret i Trøndelag 
  • få en plan for å utbedre tilfluktsrom for alle innbyggere som bor i nærheten av militære anlegg 
  • elforsyning – nødnett 
  • bedre den lokale vannberedskapen

 

LIVSKVALITET  / alle skal kunne leve gode liv                           

 

MDG ønsker at alle skal kunne leve gode liv i alle livets faser.  Grønn politikk skal være sosial rettferdig. Alle skal kunne delta i den grønne omstillingen vi skal igjennom fram mot 2030. 

 

De grønne i Stjørdal vil  

 

  • jobbe for at vi gjør forsøk med kortere arbeidstid i heltidsstillinger innen omsorg
  • vi ønsker at alle barn et gratis og sunt måltid i barneskolen og i barnehagene.
  • innføre hjertesoner rundt alle skoler og etablere flere bilfrie gater og torg.
  • redusere forskjeller og jobbe for å motvirke utenforskap i samfunnet 
  • gjenreise den sosiale boligbygginga, og forsøke ut ulike boligtilbud i både sentrum og utkantsentra 
  • jobbe for at kommunen etablerer en matsentral for å minske matsvinn, og tilby rimelige og gratis matvarer